Abeceda zdraví: Vitamin A

Nezařazené — By on 25.6.2012 18:46

Zdravá rozhodnutí

 

Vitamin A je nezbytný pro růst a rozvoj tkání, pomáhá nám vidět za šera a stará se o správnou funkci řady orgánů (například pohlavních žláz a močového měchýře). A je také velmi důležitý pro zdravý vzhled pokožky. Vitamin A se také zúčastňuje na prevenci a léčbě rakovin. Zkrátka ho potřebujeme k samým důležitým věcem…

Je více způsobů, jak můžeme vitamin A získat – buď jej můžeme přijmout rovnou z potravy v podobě retinolu, anebo lze přijmout provitamin A, ze kterého si naše tělo vitamin A vyrobí samo.

Retinol si tělo ukládá a je možné se jím i předávkovat. Tento stav se projevuje nervozitou, třesem, únavou a závratěmi až poruchami vědomí.
Pokud ovšem přijímáte provitaminy, tělo si z nich vyrobí pouze tolik vitaminu A, kolik opravdu potřebuje.

Kde ho najdeme?

Nejlepšími zdroji vitaminu A jsou játra, žloutky, máslo, mléko a rybí olej – tedy potraviny živočišného původu.
Provitaminů je hned několik, např. alfakarotén (lykopen – který se vyskytuje v rajčatech), gamakarotén a jistě nejznámější betakarotén. Zdroji provitaminu A je např. červená a žlutá zelenina a ovoce – tedy potraviny rostlinného původu.

Vitamin A patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Abychom byli schopni tento vitamin ze stravy využít, musíme tedy kromě zdroje vitaminu A sníst také nějaký tuk. Je to důvod, proč si do zeleninových salátů přidáváme kousek sýra nebo pár kapek oleje.

Doporučená denní dávka vitaminu A pro zdravého dospělého člověka je 900-1000 mikrogramů (μg). Této dávky lehce dosáhneme konzumací například 100 g kuřecích jater (1077 μg) nebo kombinací 20 g másla (115 μg), 200 g rajčat (546 μg) a 50 g meruněk (367 μg).

 

Jak se projeví jeho nedostatek?

Pokud máme vitaminu A v organismu nedostatek, objevuje se šeroslepost až slepota, vysychání spojivky a rohovky oka. Dále se nedostatek vitaminu A projevuje i na pokožce a nehtech – vyvolává vyrážky a puchýřky zkeratizovaných buněk a olupujícími se nehty. Projevuje se suchou sliznicí, boláky v ústech, dýchacími potížemi a urogenitálními potížemi.

Zvláštní kapitolu musíme věnovat nedostatku vitaminu A v případech opakující se bronchitidy, rýmy, sinusitidy a zánětu plic. Jedná se o nedostatek v ochraně proti virům, které napadají sliznice a dýchací systém. Kdo má nedostatek retinolu, má obecně menší odolnost vůči infekcím. Tento stav je ale závislý ještě na mnoha jiných faktorech. U dětí je častá porucha růstu a špatný vývoj kostí.

Vitamin A a těhotenství

Požehnaný stav je situace, která vyžaduje velkou opatrnost, mimo jiné i co se dávek vitaminu A týče. V těhotenství je proto lépe „áčko“ přijímat jako provitamin (barevná zelenina) a vystříhat se vnitřností (zejména jater), protože obsahují velké množství retinolu, což by v případě předávkování mohlo vyvolat poškození plodu.

A RECEPT NA ZÁVĚR:

 

Drůbeží játra se zeleninou

POTŘEBUJETE:

  • 500 – 600 g očištěných drůbežích jater
  • 1 žlutou papriku
  • 1 červenou papriku
  • 1 zelenou papriku
  • 1 cibuli
  • malou plechovku rajského protlaku
  • olivový olej vhodný pro tepelnou úpravu
  • sůl, pepř, popř. grilovací koření

POSTUP PŘÍPRAVY:

Papriky nakrájíme na proužky, cibuli na malé kostičky a játra na nudličky.

Na olivovém oleji zpěníme cibulku, když zrůžoví, přidáme nakrájená játra. Vše opékáme do doby, než se nám játra zatáhnou. To je čas, kdy přidáme proužky paprik a rajský protlak. Směs přiklopíme pokličkou a dusíme do změknutí. Kdo má rád, přidá pepř či grilovací koření, kdo pikantní nemusí, přidá sůl (až na konec, abychom předešli ztvrdnutí jater).

Jako příloha se výborně hodí například rýže nebo opečené brambory.

Více se múžete dočíst v celém článku Abeceda zdraví: Vitamin A. Nezabudněte si také pročíst ostatní články ze sekce Zdravá rozhodnutí.

Náhodné články:

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment